HİDROFOR VE SU DEPOLARI

Apartmanların ve sitelerin yönetiminde yasalara uygun işlemlerin yapılması, insan sağlığının ve can güvenliğinin sağlanması kapsamında en önemli diğer bir makine parkuru ve yönetim hizmetlerinden biri de tüm hidrofor ve su depolarının bakım, onarım ve denetim hizmetlerinin tedarikidir.
 
Apartmanlarda ve sitelerde bulunan hidrofor ve su depolarının periyodik bakımları şirketimiz tarafından genel kurul öncesinde tesis işletme projesine dahil edilerek ortalama maliyetleri yılın başında belirlenir. Kat maliklerinin onayına müteakip hidrofor ve su depolarının aylık ve yıllık periyodik bakımları ve arızaları şirketimiz tarafından yaptırılır ve denetlenmesi sağlanır. Böylece yaşanabilecek her tip arızanın mümkün olduğunca önüne geçilerek güvenli, sürdürülebilir ve maliyet avantajı sağlayan bir işletme ve bakım hizmeti sunulmuş olur.
 
Genel bakımların hidrofor konusunda deneyimli, teknik bilgi sahibi olan şirketler tarafında yapılması önem arz eder. Hidroforlarda çalışma sistemi neticesinde, aşırı basınç ve elektrik akımı oluşur; dolayısıyla bu işi bilen sertifikalı şirketler dışında yapılan müdahalelerde can ve mal kayıpları yaşanabilir.
 
Hidrofor, apartmanlardaki ve sitelerdeki dairelere şebeke suyunun basıncının yeterli olmadığı durumlarda, basınçlı su ihtiyacını karşılamak için kullanılan bir araçtır. Kısaca hidrofor tanımını yapacak olursak; su basıncı bina girişine kadar yetersiz geliyor ise, gelen suyun basınçlandırma sistemidir diyebiliriz. Genelde elektrik ile çalışan sistem, musluklarda akan suyun basıncını artırır ve dengeler.
 
Su Deposu, suyu gerektiğinde kullanmak üzere depolayan kaplara denilir. Betonarme, paslanmaz çelik, galvaniz, kagir, plastik ve fiberglas gibi çeşitleri vardır. Binaların bodrum katlarında genelde betondan yapılmış su depo sistemleri veya polyester olarak depo şeklinde olan su depolarına, hidrofor binanın mevcut tesisat sistemine temiz suyu basar, hidrofor şebeke kesildiği zaman hidrofor çek valfler sayesinde depodan suyu çekip bina sistemine suyu basmaya devam eder veya şebeke direk depoya dolar hidrofor sürekli depodan bina sistemine suyu basar bu sayede depoda biriken su hidrofor deponun zemininden çektiği için suyu sürekli devri daim halindedir temiz ve taze kalır.
 
Temizlenmeyen su depoları insan sağlığına tehdit oluşturabilecek birçok mikrop ve mikroorganizmaları bünyesinde barındırır. Dünyada sağlık örgütlerinin araştırmaları gösteriyor ki sağlıksız kirli su ile temas edilmesi ölüm, sigara ve alkolden sonra altıncı sıradadır. Böylesine önemli bir konuyu gerekli mi ya da farklı açıdan değerlendirmek yerine sonucunun nelere sebebiyet verebileceğini iyi anlamamız şart.
 
Tonajı ne olursa olsun temiz suyu içerisinde saklamak ve dağıtmak için kurulmuş depolar belirli periyotlar dahilinde temizlenip dezenfekte edilmediğinde tifo, kolera, hepatit ve benzeri birçok hastalık mikrobunu içerisinde barındırıp çoğalmasına sebebiyet verir ve tüketim yoluyla da insan vücuduna bulaştırır. Bu hastalıklardan bazıları sakat bırakır bazılarının ise ölümcül sonuçları olabilir.
 
Temel ihtiyacımız olan su sağlıksız bir ortamda muhafaza edildiğinde geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir.
Hidrofor ve su deposu sistemleri, şebekelerden tedarik edilen suyun mekanik teçhizat ve aksam sistemleriyle tesislere monte edilerek suyun kullanılmasını ve depolanmasını hazır hale gelmesini sağlayan sistemlerdir.
Hidrofor ve su deposu sistemleri, insanların yaşam kaynağı olan suyun tesislere ulaştırılabilmesi ve depolanabilmesi için apartmanlarda ve sitelerde yasal kapsamda tesis edilmiş sistemlerdir. Dolayısıyla binalarda bulunan hidrofor ve su deposu sistemlerinin insan sağlığını tehdit etmeyecek, yasalara uygun ve düşük maliyetli şekilde işletilebilmesi ancak periyodik bakım, onarım hizmetleri ile mümkündür.
 
Kent&Life Grup Yönetim, uzun yıllardır çalıştığı hidrofor şirketleri ile (hidrofor su deposu projelendirme, satış ve kurulum, yedek parça tedariki, hidrofor ve su deposu bakım ve onarım ve temizlik hizmetleri) yasa, denetim, mali işler ve can güvenliği ve insan sağlığı konularında sürekli iş birliği içerisindedir. Apartman ve site bünyesindeki bina sorumlularının (yönetim kurulu/denetim kurulu/bina görevlileri) takip etmesi gereken her tip yasal, idari, teknik, mali ve bakım onarım konularında şirketimiz sizin adınıza tüm süreci yürütür ve denetler.
 
Anlaşma yapılan tesislerde hidroforların garantisi devam ediyorsa garantili hizmet veren şirketlerle yasalar kapsamında iş birliği denetim yapılmaya devam edilir. Tesisin hidroforları garanti kapsamı dışında ancak mevcutta bakım anlaşmalı başka bir şirketi var ise ve yönetim kurulu bu şirketten alınan hizmetlerden memnun ise ilgili firma ile yasalar kapsamında iş birliği ve denetim yapılmaya devam edilir; ancak memnuniyetsizlik varsa yasalara, mevzuata ve iş güvenliği standartlarına sahip tedarikçilerden teklifler alınarak yönetim kurulunun onayına sunulur ve yeni bir sözleşme yapılarak apartmanlara ve sitelere ait bakım ve onarım hizmetlerinin tedariki sağlanır.
 
Hidroforunuz normal işletme şartlarında herhangi bir bakım gerektirmez. Su deposunun kirlilik durumuna bağlı olarak pislik tutucu, zaman zaman temizlenmelidir. Temizlik işlemlerinden sonra pompanın havası alınmadan hidrofor çalıştırılmamalıdır. Uzun bir kullanım süresinden sonra mekanik salmastra hasar görebilir ve su damlatabilir. Bu durumda üretici veya satıcı firmalara ait teknik servis ile bağlantı kurarak mekanik salmastranın değiştirilmesini sağlarız. Çok rutubetli bir ortamda kullanılan hidroforların elektrik panoları hasar görür. Bu sebeple ortam iyi havalandırılmalıdır. Rutubet oluşmaması için tedbir alınmalıdır.
 
Hidroforlar İçin Her Bakımda Yapılması Gerekli İşlemler
  • Hidrofor bakımına başlamadan önce, elektriğe bağlı olmadığından ve yanlışlıkla açılmayacağından emin olun. Gerekli ikaz levhaları asınız.
  • Pompa rulman ve salmastrası bakıma uygundur.
  • Eğer pompa uzun bir süre kuru kalacak ise, salmastra yüzeyinin yapışmaması için kaplin korumalarından birini sökülüp mil yüzeyi silikon yağ ile yağlanmalıdır.
  • Motor Yatağı:Motor rulmanları yüksek sıcaklıklı lityum gresle yağlanmalıdır.
  • Hidrofor setinin sezonluk çalışması durumunda pompa motorunun (motor yılın en az altı ayında çalışmıyorsa) rulmanları mutlaka yağlanmalıdır.
 
Hidroforlar İçin Her Bakımda Yapılması Gerekli İşlemler
  • Su deposu temizleme hizmetine başlamadan önce gerekli güvenlik tedbirleri alınmalı, kullanılacak ekipman ayarlanıp depo içerisi aydınlatılır.
  • Dezenfekte ekibi gelmeden önce hizmet alan tarafından hidrofor seviyesine kadar su tüketilir. Kalan az su pompalar yoluyla deponun giderinden dışarıya tahliye edilir.
  • Yüksek basınçlı kompresörlerle deponun duvarları ve zemini tazyikli su ile yıkanır ve kuruyan, yapışan kirlerin çözülmesi sağlanır.
  • Dipte biriken tortu, balçık ve çamur pompalar yardımıyla dışarıya tahliye edilir.
  • Depo içerisi ilaçlama ve dezenfekte işlemine tabi tutulup tekrar tüm depo yıkanır ve durulanır. Dipte biriken su aynı anda dalgıç pompalar ile depo dışarısına tahliye edilir.
  • Deponun hidrofor, pompa, kapak ve aksamları kontrol edilip ilgili yöneticiye çalışabilirliği konusunda bilgi verilir.
  • Temizlenmiş depoya su alınır ve kullanıcıya kontrol ettirilip teslim edilir.
Apartmanları ve siteleri yaşanabilir kılmak, tesis ortak alanlarında ve makine parkurlarında oluşabilecek her tip kazayı ortadan kaldırmak için Kent&Life Grup Yönetim’e güvenebilirsiniz.
 
Şirketimiz Kent&Life Grup Yönetim ilkeleri dahilinde tedarikçi ortaklarımızdan biri olan hidrofor şirketleri üzerinden para kazanmaz!
HUZURLU BİR YAŞAM İÇİN…
“Hayatı kaçırma; sadece ARA!” | 0216 266 61 10| www.kentlifegrup.com.tr 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.